Äldrepolitiskt program

Äldrepolitiskt program

Alla har rätt att leva livet – hela livet

 

De kommande tio åren kommer antalet äldre över 65 år i Västerås öka med 15 procent och antalet västeråsare över 85 år kommer att fördubblas. Fler seniorer kommer att öka behovet av hemtjänst och äldreboendeplatser.

Vi behöver agera för att möta upp det ökade behovet av vård- och omsorg, fler anställda inom äldreomsorgen samt säkerställa en ökad delaktighet för äldre i samhället som helhet.

 

Alla lever ett helt liv. Socialdemokraterna i Västerås äldrepolitiska program presenterar en reformagenda för att garantera att äldre ska kunna leva hela livet fullt ut, vara aktiva efter egen förmåga och i alla lägen mötas med respekt.

Alla har rätt att leva livet – hela livet

De kommande tio åren kommer antalet äldre över 65 år i Västerås öka med 15 procent och antalet västeråsare över 85 år kommer att fördubblas. Fler seniorer kommer att öka behovet av hemtjänst och äldreboendeplatser.

Vi behöver agera för att möta upp det ökade behovet av vård- och omsorg, fler anställda inom äldreomsorgen samt säkerställa en ökad delaktighet för äldre i samhället som helhet.

Alla lever ett helt liv. Socialdemokraterna i Västerås äldrepolitiska program presenterar en reformagenda för att garantera att äldre ska kunna leva hela livet fullt ut, vara aktiva efter egen förmåga och i alla lägen mötas med respekt.

Fler äldre ska kunna leva ett aktivt liv

När gruppen äldre ökar i samhället innebär det även att antalet aktiva äldre blir fler. Personer över 65 år har rätt att ha tillgång till meningsfulla aktiviteter och känna trygghet i sitt boende och på de platser man vistas på.

Många äldre utsätts för ålderism, det vill säga stereotypa attityder om äldre, och diskriminering. Samhället behöver motverka ålderismen och se de äldre som tillgång. Äldre ska bemötas med respekt och delta i samhällslivet med sin livserfarenhet, yrkeskompetens och efter fysisk förmåga.

Undersökningar visar att den självskattade hälsan hos äldre är god, men att skillnaderna är betydande beroende på utbildningsnivå och bostadsområde. Det finns även en könsskillnad där kvinnor över 85 år upplever sämre hälsa än män i samma ålderskategori. Siffror från Socialstyrelsen visar att den vanligaste diagnosen för äldre kvinnor är depression.

Inom det förebyggande arbetet erbjuder kommunen fler program, så som Seniorhälsan Västerås och olika fallpreventionsprogram. Det finns också trygghetsboenden och seniorboenden som erbjuder både bostäder och aktiviteter för att stödja en aktiv och hälsosam livsstil. Trots dessa insatser är det fortfarande många äldre som inte utnyttjar förebyggande åtgärder på grund av brist på information eller tillgänglighet.

Vi föreslår ett ökat fokus inom äldrepolitiken på att säkerställa hög livskvalitet och förutsättningar att åldras på egna villkor, genom att främja fysisk och social inkludering. Äldre som bor i Västerås ska känna och uppleva att de bor i en stad som utvecklas utifrån deras behov och där äldre ses som en tillgång. Flera insatser ska genomföras för att motverka ofrivillig ensamhet och därmed stärka äldres förmåga att delta aktivt i samhället. Kommunen behöver säkerställa att äldre från alla delar av Västerås får tillgång till hälsofrämjande insatser, och fokus bör ligga på de grupper som upplever sämst hälsa idag. I det här arbetet ska det offentliga ta ledartröjan och kroka arm med alla positiva krafter som vill styra i samma riktning.

För att genomföra detta vill vi socialdemokrater i Västerås:

  • Arbeta för fler anpassade boendeformer med gemensamhetslokaler

Vi vill att äldre ska ha fler valmöjligheter för sitt boende utifrån behov och önskemål. Därför ska det byggas fler seniorboenden och trygghetsboenden med gemensamma utrymmen för aktiviteter, kultur och hälsofrämjande insatser. Dessa boenden är vanliga hyres- eller bostadsrätter, men anpassade för äldre med exempelvis trygghetslarm och tillgång till gemenskap.

Samtidigt vill vi utveckla och möjliggöra fler anpassade ordinära bostäder, till exempel genom tillgänglighetsanpassning av det befintliga bostadsbeståndet och fler bostäder med smarta lösningar för äldre som vill bo kvar hemma.

Allmännyttan och kommunen ska ta en aktiv roll i att utveckla och tillhandahålla dessa olika boendeformer, så att äldre har fler alternativ för ett tryggt och självständigt liv.

  • Säkerställa att byggnation ska ske med universell utformning

All byggnation i offentliga miljöer ska ha äldres behov i åtanke. Detta för att bemöta äldres behov av tillgänglighet och främja inkludering.

  • Förstärk rådgivning och stöd inom bostadsanpassning

Kommunens stöd inom bostadsanpassning ska stärkas och informationen om att tjänsterna finns ska nå ut bredare. Fler äldre ska få rätt till hjälpmedel och insatser som hjälper dem att anpassa sina hem för åldrande. Syftet ska vara att minska fallolyckor, eliminera bränder och att överlag förlänga tiden som äldre kan bo kvar hemma tryggt.

  • Etablera samverkanscenter i samarbete med civilsamhället

Det ska införas lokala äldrefrämjande nav som samordnar föreningar, studieförbund och frivilligorganisationer för att erbjuda aktiviteter som promenadgrupper, hantverkskurser, kulturaktiviteter, digital kompetensträning och kostrådgivning. De kan vara fristående eller en utveckling av kommunens nuvarande mötesplatser och medborgarkontor.

  • Utöka samverkan med civilsamhällesorganisationer för ökad hälsa och välbefinnande hos äldre

Kommunen ska bedriva ett aktivt arbete och avsätta resurser för att teckna fler IOP:er (idéburet-offentligt partnerskap) med idrottsföreningar och andra organisationer som anordnar aktiviteter för äldre. Samverkan ska vara riktad mot grupper med sämre självskattad hälsa.

  • Starta seniora volontärnätverk

Kommunen ska ta initiativ till att tillskapa nätverk där äldre som vill bidra frivilligt kan engagera sig i skolor, föreningar eller som mentorer för yngre generationer.

  • Införa avgiftsfria trygghetslarm

Trygghetslarm är en billig insats sett till det ökade välbefinnande det kan ge. Kommunen ska helt subventionera trygghetslarm och de ska erbjudas till alla äldre som önskar det.

  • Införa 3-timmars övergång i kollektivtrafiken för seniorer

Övergångstiden på 40-resorskortet för seniorer ska förlängas till tre timmar. Detta för att underlätta för fler äldre att resa kollektivt och enkelt ta sig till olika platser i kommunen.

  • Arbeta för att Västerås stad ska gå med i WHO:s nätverk för äldrevänliga städer.

Syftet med ett medlemskap i nätverket är att få en bättre struktur på arbetet inom kommunen, öka kompetensen och därmed möjliggöra rätt insatser för att äldre ska leva ett mer aktivt och hälsosamt liv.

  • Anlägga ”Hälsans stig” på ett antal platser i Västerås.

Konceptet finns runt om i Sverige och är framtaget av Riksförbundet Hjärt-lung.

Lättpromenerade och välskyltade stigar som motiverar till mer rörelse bland äldre.

Vård och omsorg i en ny tid

För oss socialdemokrater är äldrevården en av våra viktigaste frågor. Vi prioriterar att se till att både äldreomsorgen och hälso- och sjukvård för våra äldre är den allra bästa. Men, vi ser idag att det finns stora brister inte minst i den medicinska delen av vården.

Det började med den stora ädelreformen 1992 som innebar att vi gick från en sjukhusbaserad äldrevård till omsorgsbaserat boende. Även vården av de mest sjuka skulle ske i hemliknande förhållanden oavsett om det var ett särskilt boende eller ett eget boende med hemtjänst. Det blev särskilt uppenbart under pandemin att pendeln svängt för långt – den medicinska kompetensen har blivit för låg inom äldrevården. Vi ser idag att allt större grupp inom äldrevården behöver fler och mer omfattande insatser.

Framtidens vård och omsorg om de äldre måste inriktas på att stärka den medicinska kompetensen även på läkarnivån samtidigt som omsorgsinsatserna stärks. För att komma till rätta med detta måste de hinder som finns på grund av att det är olika huvudmän som har ansvaret för insatser till den enskilda människan överbryggas. Det handlar både om organisatoriska förändringar och att de ekonomiska medlen ska samverka och inte motverka.

Vi ser även andra problem. När kommunen bedriver verksamheten fragmentiserat, det vill säga med många olika utförare, blir det svårare att säkerställa att de insatser som är beviljade också genomförs. På senare år har ett flertal utförare tvingats att lämna sina kontrakt både inom hemtjänst/hemsjukvård och särskilda boenden. Anledningarna till detta har varierat, men i flera fall har det handlat om bristande kvalitet i förhållande till avtalen eller att fakturering har skett av insatser som inte genomförts.

I släptåg till ovanstående kommer den mycket allvarliga välfärdsbrottsligheten. I Västerås ska det råda nolltolerans mot välfärdsbrottslighet.

Vi socialdemokrater säger inte nej till privata utförare men valfriheten för de äldre måste vara något mer än att enbart välja vilken privat utförare som ska genomföra insatserna. Vi ser att vård och omsorg av äldre främst ska bedrivas i kommunens egen regi, i andra hand av idéburna utförare och i tredje hand av privata aktörer. Vi behöver ha en grundberedskap för att säkra kvalitet och kontinuitet inom verksamheterna. Samma krav ska ställas på alla utförare, oavsett driftsform. Man ska kunna lita på den vård och omsorg man får under hela livet.

För att genomföra detta vill vi socialdemokrater i Västerås:

  • Öka den medicinska kompetensen inom hela äldrevården samtidigt som omsorgsinsatserna stärks

Vi vill stärka läkarmedverkan i äldrevården både på dagtid och jourtid, både på vård och omsorgsboende och i eget boende. Det kan till exempel ske genom avtal mellan kommunen och regionen. Det får inte finnas ekonomiska hinder för att genomföra detta.

  • Säkerställa att boendeformen inte ska vara avgörande för vilka insatser som ges

Äldre ska få den vård de har behov av oavsett vilken boendeform man har. Det kan till exempel handla om att möjliggöra behandlingar som man inte får på vård- och omsorgboenden, men som man kan få i eget boende.

  • Erbjuda fler sjukvårdsinsatser på korttidsboenden

Utveckla korttidsboenden så att det blir mer av sjukvård på dessa och att fler behandlingar kan genomföras. Det kan ske genom en stark samverkan mellan kommunen och regionen. Vem som betalar får inte vara ett hinder.

  • Säkerställa att alla utförare följer avtalen

Ingen utförare kan komma undan med att inte genomföra beviljade insatser eller att inte hålla den kvalitet de ska erbjuda enligt avtal. De som inte sköter sig ska bli av med sina avtal. Säkerställ nolltolerans mot välfärdskriminalitet.

  • Öka kontinuiteten inom äldrevården

Antalet personer som möter varje vårdtagare ska minska och därigenom ökas kontinuiteten. Det skapar en ökad trygghet hos äldre och en höjd kvalitet i de insatser som ges.

  • Stärka inflytandet över insatser

Den enskilde ska ges större inflytande att utforma och påverka insatser inom hemvård och vård- och omsorgsboende.

  • Förstärka anhörigstödet

Se till att anhöriga ska kunna leva sina liv, men samtidigt behöver det säkerställas att de också ska kunna vara delaktiga i vården och omsorgen om sina närmaste. Det ska genomföras genom fler avlastningstjänster, exempelvis korttidsboenden, hembesök av omsorgspersonal och anhörigträffar för erfarenhetsutbyte.

Fler anställda inom en äldreomsorg med bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö

På grund av den demografiska utvecklingen behöver anställda inom äldreomsorgen öka med drygt 30 procent framtill 2031. Samtidigt väntar stora pensionsavgångar vilket sammantaget skapar en stor kompetensutmaning inom äldreomsorgen. För att säkra bemanningen och kvalitén för äldre som får vård- och omsorgsinsatser behöver både personalomsättningen och sjukskrivningstalen minskas genom olika lösningar.

Tillgång på utbildad personal med rätt kompetens är en avgörande förutsättning för att bedriva en patientsäker vård- och omsorg. För att klara äldreomsorgens framtida uppdrag krävs att statusen för arbetet ökar, långsiktiga kompetensförsörjningsstrategier och en kombination av åtgärder som kompetenssatsningar, innovativ välfärdsteknik och nya arbetssätt.

Arbetsvillkor som innebär tillit till anställda genom möjlighet att planera det dagliga arbetet krävs för att attrahera, rekrytera och behålla anställda. Andra viktiga faktorer är samspelet mellan chefer och medarbetare. Medarbetare ska vara säkra på att kollegorna har rätt kompetens för trygghet i arbetet där patientsäkerheten är tydlig. Medarbetare och chefer ska var trygga med att kommunen som arbetsgivare säkerställer att all personal vid behov ges möjlighet till språkutbildning.

Vi vill se ett ökat fokus på goda arbetsvillkor för att stärka förutsättningarna för att rekrytera och behålla fler anställda inom äldreomsorgen.

Bättre arbetsvillkor för medarbetarna ger de äldre inom omsorgen ökad trygghet och en mer patientsäker och kvalitativ vård- och omsorg.

För att genomföra detta vill vi socialdemokrater i Västerås:

  • Satsa på arbetsmiljön och säkra att rätt kompetens utför rätt arbetsuppgifter Personaldimensioneringar inom äldreomsorgen är av största vikt. Det är personalen som skapar trygghet och tillit genom att bedriva omvårdnad på ett professionellt sätt. Då det finns brist på kompetens vill vi säkra upp att vård- och omsorgspersonal i första hand utför vård och omsorg. Övriga arbetsuppgifter kan utföras av andra yrkesgrupper, så länge som det inte påverkar kontinuiteten för äldre som får insatser.
  • Stärka ledarskapet inom äldreomsorgen

Ett närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap är en friskfaktor. Färre medarbetare per chef/ledare ökar samspelet och skapar trygghet i arbetet och i teamet. Som ett första steg vill vi se ett mål om 35 medarbetare per chef för att på sikt sänka denna andel till 25. Delaktighet och inflytande via samverkan mellan chefer, medarbetare och fackliga organisationer är framgångsfaktorer för verksamheten.

  • Säkra trygga och hållbara anställningsformer

Heltidsarbete som norm är en nödvändig trygghet för att kunna leva på sin lön och innebär en trygghet vid pensionering. Det kommer vi socialdemokrater aldrig kompromissa med. Kompetensförsörjningen kan stödjas genom att stimulera till ett förlängt arbetsliv som gör att pensionsavgångar flyttas fram om så önskas.

  • Möjliggöra för anställda att påverka schemaläggningen

Den anställde måste ges möjlighet att diskutera och planera arbetstidsförläggningen för att säkerställa en hållbar balans mellan arbete och fritid. Delade turer har avskaffats och får inte återinföras.

  • Säkerställa medarbetarutveckling och karriärvägar

Kompetensutvecklingen ska finnas i hela arbetslivet. Vi ska stimulera och möjliggöra för medarbetare att ha tydliga karriärvägar inom äldreomsorgen. Det kan handla om vidareutbildning från vårdbiträde till undersköterska, fördjupande områdesutbildningar eller att bli specialistundersköterska.

Språkutbildning är en nyckelfaktor för att säkerställa att alla anställda har rätt språkkompetens, vilket skapar trygghet både för kollegor på arbetsplatsen och för de äldre som får insatser.